FUAR ALANLARININ GENEL SORUNLARI
Üretim ve söküm sürelerinin kısalığı: Özellikle Unicera gibi büyük yapıların bulunduğu ağır fuarlarda, kurum ve söküm günlerinin ve sürelerinin yetersizliği çeşitli sorunlar yaratmaktadır. Bunlar; kalitesi düşük iş, fazla iş kazası riski, yüksek kurulum ve söküm maliyetleri, kontrolsüzlük ve kargaşa ortamı. Kısa sürelerden dolayı gerekli kalitede kurum ve söküm yapılamamakta, hızlı ve uzun çalışmanın verdiği yorgunluk dikkat bozukluğundan iş kazaları meydana gelmektedir. Çalışan sayılarını arttırmak ve sürekli uzun mesailerde bulunmak, işi hızlandırmadığı gibi maliyetleri katlamaktadır. Personel sayılarını çoğaltmak kontrolsüzlük ve stand içinde kargaşa ortamı yaratmakta ayrıca bu da iş kazaları gibi olumsuzlukları arttırmaktadır. Aşırı fazla personel hızlı iş demek değildir. İş akışı doğası gereği bir birini takip etmektedir. Örneğin, yapıştırılan seramiklerin yapıştırıcı ve derzlerin kuruma süreleri vardır, kurumadan üzerlerinde çalışılamaz. Boyaların kuruma süreleri vardır, kurumadan üzerlerinde işlem yapılamaz ve bunun gibi aynı şekilde birçok işlemin devam edebilmesi için kuruma donma yapışma gibi sürelere ihtiyaç vardır. Tüm bu işler zamana ihtiyaç duymaktadır. Katılımcı ve ülke ekonomisi için önemli bir konuda, yeterli söküm süreleri olsa, birçok malzemenin zarar görmeden sökülmesi ve tekrar kullanılması mümkün olacaktır. Kurum ve söküm sürelerinin uzatılmasının neden çok önemli olduğunu yukarıda özetlemeye çalıştık.
Kurulum ve sökümde yetersiz aydınlatma koşulları: Çoğu kez özellikle kurulumun ilk ve sökümün son zamanlarında fuar firmasının aydınlatma konusunda ekonomi yapmak için aydınlatmaların bir kısmını çalıştırmaması, yeterli aydınlatmayı sağlamaması çalışma koşullarını olumsuz etkilemektedir.
Havalandırmaların çalıştırılmaması: Kurulum ve söküm süresince, içeride bulunan kamyonların egzoz gazları, içerideki çalışma ortamından kaynaklanan tozlar ve kullanılan malzemelerin boya gibi maddelerin saldığı gazlar, salonları nefes alınmaz hale getirmektedir. Tüm kurulum ve söküm zamanlarında, salonlarda bulunmak ve çalışmak zorunda olan yüzlerce kişi kötü hava şartlarından olumsuz etkilenerek sağlıkları bozulmaktadır. Fuar işlerini meslek edinmiş insanlar neredeyse tüm zamanlarını bu alanlarda geçirdiklerinden solunum yollarından meslek hastalıklarına yakalanmaktadırlar. Kurulum ve söküm sürelerince sürekli ve tam randımanlı olarak havalandırmalar çalıştırılmalıdır.
Salonların ısıtıcılarının açılmaması: Soğuk dönemlere gelen Unicera gibi fuarlarda kurulum ve söküm zamanlarında ısıtıcılar çalıştırılmamaktadır. Bu durumdan çalışanların sağlıklarını olumsuz etkilemekle beraber iş kalite ve hızını da düşürmektedir. Ayrıca stand inşasında kullanılan malzemeler de olumsuz etkilenmektedir. Fuarın açılması ile ısıtılan salonlardaki ısı farkları 20 – 25 derece kadar farklara ulaşabilmekte ve bu fark kullanılan malzemeleri genleştirerek dekorasyon üzerinde olumsuz sonuçlar yaratmaktadır. Boya çatlamaları, dalgalanmalar, yapışmama sorunları, düşen seramikler v.s.
Tuvaletlerin temizlenmemesi: Özellikle kurulum ve söküm sürelerinde bazı tuvaletler kapalı tutuluyor. Bu durum açık olanların üzerindeki yoğunluğu arttırarak zaten bakımsız ve eski olan tuvaletleri sık temizlenmediğinden kısa zamanda kullanılmaz hale getiriyor. İnsan sağlığı için bu kadar önemli olan tuvaletlerin sürekli görevlileri ve temizlik sorumluları olmalı, her kullanımdan sonra görevli tarafından da temizlenmelidir.
Koridorların dar olması: Takriben 500 m2 ve daha üstü stantlarda yükseklikleri takriben 5,5 mt verip koridorları 3 mt tutmak doğru bir oran değil bizce. Bu yoğunluktaki stantların malzemelerini koymak için ya da herhangi bir olumsuzlukta insanların kaçması için koridorlar yetmemektedir. Yollar, her iki standın da karşılıklı mal koymasına ve ortadan insanların ya da daha ilerideki stantlara mallarının taşınabilmesine elverişli olmalıdır. Olumsuz bir durumda patlama ya da yangın v.s. acil kaçış yolları da olmalı, bu yollara asla mal konmamalı bu yollar sürekli açık tutulmalıdır. Dolayısı ile koridorlar, bu duruma imkan sağlayacak genişlikte olmalıdır.
Salon temizlikleri: Özellikle kurulum süresince koridorlar sık sık dekorasyon atığı çöplerle kapanıyor, insan ve mal geçişine engel oluyor. Bu durum çalışma kalitesini ve hızını düşürüyor. Salon görevlileri koridorların temiz ve açık tutulmasını sağlamalı. Her standa özellikle büyük stantlara çöp konteynırlarını verip çöplerin buralara atılmasını sağlamalıdır.
Teknik ofislerde ve salon işlerinde yetersiz personel: Teknik ofiste yeterli sayıda müşteri desteği verecek personel olmalı. Müşteri isteklerine hızlı cevap verilmeli. Elektrik, su, hava, gibi hizmetlerdeki gecikmeler dekorasyon işlerinin genelini etkilediğinden işlerin gecikmesine neden olabiliyor. Bu tür olumsuzlukları önlemek için önlem alınmalıdır.
Fuar alanlarında yeterliliği olmayan çalışanların olumsuzlukları: Yeterliliği olmayan kişilerin, iş güvenliği konularından habersiz, sigortasız, yetkisiz ve eğitimsiz çalışanların, fuar alanlarında çalışmalarına izin verilmesi, kendi güvenliklerini tehdit ettiği gibi diğer firma çalışanlarının da güvenliklerini tehdit etmektedir. Bu tür çalışanlar genellikle fuar alanlarında üretim yaparak toz ve gürültü kirliliği de yaratmaktadırlar. Çoğunlukla altından kalkamayacakları kadar işleri üstlenip işleri yetiştirememektedirler. Bu olumsuz durumlar kendi yaptığı firmayı etkilediği gibi işini iyi yapan firmaları da etkilemektedir. Ortamdaki toz, pislik ve inşaat ortamı bitmediğinden işini düzgün ve önceden bitiren firmalarda sıkıntılar yaşamaktadırlar. Salonlara yetkin olmayan ve sigortasız personel sokulmamalı. Katılımcı firmalar tedarikçi dekorasyon firmaları seçimlerinde uyarılmalı. Güvenilir olarak tanımlanabilen, referansları olan, kurumsal, kendini kanıtlamış firmalar ile çalışmaları telkin edilmeli. Bu sektörde belli seviyelere ulaşmış firmaları bünyesinde toplayan Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği olduğu bildirilmeli, bu dernek üyelerinin bu konuda güvenilir olacağı tavsiye edilmelidir.
Üyelerimizden,
Çizgi Tasarım Ünal Tuncer